Τοποθεσία
Η Αράχωβα
Η Αράχωβα ή Ράχωβα όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 900-1000 μ.
Γεωμορφολογία
Η γεωμορφολογία της περιοχής επιτρέπει ανεμπόδιστη θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο, ενώ η ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και γενικά η σπάνια οικολογική και αισθητική αξία της φύσης είναι τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της Αράχωβας.
Το κλίμα
Το κλίμα της Αράχωβας είναι ηπειρωτικό με σχετικά δροσερό αλλά ξηρό καλοκαίρι, βροχερό φθινόπωρο και βαρύ χειμώνα.
Τοπίο
Σπάνια συνδυάζεται η μεγαλοπρέπεια και η αγριότητα του τοπίου με τον ιδιαίτερο ρυθμό, που παρουσιάζει το κτίσιμο του χωριού, καθώς και με την ψυχοσύνθεση και την εξωτερική παράσταση των κατοίκων. Έτσι όλα εδώ πάνω έχουν κάτι να προσφέρουν στον περίεργο επισκέπτη ή τον περιηγητή: Ορίζοντα τοποθεσίας, θέα μαγευτική απ’ όλες τις μεριές, αρχιτεκτονική σπιτιών ιδιόρρυθμη, ωραιότητα ανδρικών και γυναικείων τύπων, βιοτεχνία πλούσια, παλαιογραφία και προ πάντων κλίμα θαυμάσιο και υγιεινότατο.
Είναι ζήτημα αν υπάρχει άλλη πόλη χτισμένη έτσι συνεχώς αναρριχόμενη από βράχο σ’ άλλο βράχο αποτομότερο και με τόση διαφορά ύψους τον ένα από τον άλλον. Αλλά το θέαμα από μακριά όταν την πρωταντικρίζουμε, ερχόμενοι από Λιβαδειά, είναι από τα μοναδικότερα και χαρακτηριστικότερα. Νομίζει κανείς πως η πόλη κρέμεται πάνω στις δειράδες και τις κλιτύες του Παρνασσού και πως θα πέσει κάτω στο βαθύ και απότομο φαράγγι του ποταμού Πλειστού.
Έτσι η Αράχωβα δίνει την εντύπωση μιας από τις ιδιοόρυθμες τοποθεσίες που μπορεί να συναντήσει κανείς. Ως πόλη αξίζει να την επισκεφθεί κανείς αλλά και να τη μελετήσει για το χαρακτήρα της και για τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της.
Με αυτά τα μοναδικά φυσικά χαρίσματα η Αράχωβα δίνει τη δυνατότητα σπάνιων τουριστικών δραστηριοτήτων, εκτός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, όπως είναι ο αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, ο δασοτουρισμός – ορεινός τουρισμός, αλλά και θαλάσσιων τουριστικών δραστηριοτήτων στις παραλίες Αντίκυρας, Παραλίας Διστόμου, Ιτέας και Γαλαξιδίου.